Výzva Památníku Terezín k veřejnosti

Výzva: minulost nepatří do popelnic!

Leží vám na půdě stará a nepotřebná věc? Zdědili jste dokumenty a nevíte, co s nimi? Památník Terezín má pro vás řešení. Tamní pracovníci se rádi ujmou předmětů a dokumentů spojených s perzekucí občanů naší země za druhé světové války, tedy všech věcí, které se vztahují k osobám rasově, politicky, národnostně a nábožensky perzekvovaným.

V souladu se základním posláním, se kterým byl Památník Terezín – nyní státní příspěvková organizace ministerstva kultury ČR – v roce 1947 zřízen, tedy uchovávání památky obětí rasové a politické perzekuce v letech nacistické okupace, rozvíjení muzejní, výzkumné a vzdělávací činnosti a péče o místa spojená s utrpením a smrtí desetitisíců obětí vlády násilí, byla vyhlášena celonárodní výzva s cílem zachránit maximum ještě existujících předmětů, vztahujících se k nacistické okupaci českých zemí.

„Především nás zajímají předměty a dokumenty spojené s osobami vězněnými v Terezíně a Litoměřicích, ale uvítáme i ty, dokumentující věznění v dalších koncentračních táborech, věznicích, káznicích i jiných nacistických perzekučních zařízeních“, uvádí Michaela Dostálová, vedoucí dokumentačního oddělení. „Rádi se ujmeme písemných dokumentů, fotografií, upomínkových předmětů vytvářených vězni i jejich výtvarné a literární tvorby, stejně jako předmětů osobní potřeby“, doplňuje Dostálová.

Letos v květnu si sice připomeneme 73 let od konce 2. světové války a řada dokumentů, artefaktů a jiných podobných pramenů, přinášejících svědectví o tomto úseku naší historie, již nenávratně zmizela mezi odpadky. Mnohdy se tak stalo jednoduše proto, že nálezce, třeba nový majitel starého domu, neměl k nálezu žádný osobní vztah a nedokázal historickou hodnotu odhadnout. Vedoucí historického oddělení a náměstek ředitele Vojtěch Blodig k tomu dodává: „Naše iniciativa zřejmě přichází v pověstné hodině dvanácté, nicméně i po tak dlouhé době tak lze zachovat velké množství předmětů pro další generace a pro stále pokračující historický výzkum.“

Autoři výzvy doufají, že se takto podaří zachránit mnoho věcí před vyhozením do popelnice a děkují předem všem dárcům za pomoc při rozšíření sbírky Památníku Terezín. Pro účel výzvy byla zřízena speciální e-mailová adresa, prostřednictvím které se lze na pracovníky Památníku obracet s nabídkami.

vyzva@pamatnik-terezin.cz

Ilustrační fota ke zprávě jsou Vám k dispozici zde: https://photos.app.goo.gl/srvsagVdM6WjMvfN2.