WFTGA Gruzie 2019

Na konci ledna 2019, přesněji 20.-25. 1. se konal v Tbilisi (Gruzie)  18. kongres Světové federace asociací průvodců WFTGA.

Registrovalo se na něj  164 účastníků celkem z více jak 40 zemí a oficiálně 45 delegátů ze 30
zemí a 8 zastupujících zemí.

Za Českou republiku se zúčastnili 2 delegáti (Voleman, Sedláková) a jako registrovaný účastník i náš tajemník Martin Adámek.

Konání kongresu turistických průvodců v této zemi mělo velký význam právě pro její současný rozvoj, a to hlavně v oblasti cestovního ruchu. Gruzie má co nabídnout pro své návštěvníky,
buduje a otevírá nové turistické destinace a zajímavosti a to i na světové úrovni.

Mottem kongresu bylo „Gruzie - světová historická křižovatka“.  Do programu bylo zahrnuto několikadenní jednání delegátů jednotlivých zemí, ale i zajímavý doprovodný program a semináře.

Přínosem pro naši průvodcovskou praxi byly semináře týkající se digitalizace, nových technologií a jejich využití např. při provázení  mladší generace (dětí a studentů) anebo např. jak procvičovat paměť, abychom si rychle zapamatovali data, údaje, ale také, abychom je v našich hlavách jako pracovním nástroji co nejdéle uchovali.

Kultura, bohatá historie, gruzínská pohostinnost, mladí lidé a příjemná  atmosféra doplňovali každodenní společné chvíle všech účastníků z celého  světa.

Poslední den hlavní části programu kongresu byly volby nového výboru  WFTGA na další dvouleté období.

Na prezidentském křesle zůstává i nadále  Alushca Ritchie z Jižní Afriky. Dalšími členy nového výboru je např. Viola Lewis ze Skotska a zástupci USA a Filipín.

Velmi dlouho se  rozhodovalo o místě konání příštího kongresu a nakonec byl zvolen Novi  Sad (Srbsko), zvítězil jen o pár hlasů nad Sicílií, Filipínami a  Portugalskem.

Fotografie z kongresu naleznete v sekci FOTOGALERIE

czechtourism feg
wftga ack