V sobotu 22. února 2020 jsme se v Chlumci nad Cidlinou poprvé zapojili do akcí spojených s Mezinárodním dnem průvodců. Za nádherného slunečného až jarního počasí se téměř 90 zájemců shromáždilo ve 14 hodin u kostela Nejsv. Trojice a pod vedením kronikáře Pavla Baldíka a historika Jana Krátkého absolvovali prohlídku chlumeckého Klicperova náměstí.

Od kostela Nejsv. Trojice a Zubatovské kaple vedl prohlídkový okruh kolem Záloženského domu, děkanského chrámu sv. Voršily k místu, kde stával rodný domek dramatika V. K. Klicpery a k jeho pomníku v centru náměstí. Účastníci komentované prohlídky se rovněž seznámili s budovou radnice nebo Majorátu a dozvěděli se podrobnosti o vzniku Mariánského sloupu. Závěrem byl připomenut dnes již neexistující vodní hrad.

Pavel Baldík                                                                                                                            kronikář města Chlumec n. C.

Chlumec nad Cidlinou

« MEZINÁRODNÍ DEN PRŮVODCŮ 2020