S informačním centrem do neprobádaných koutů Litomyšle i k nejstarší studni na světě

Desítky lidí si v sobotu 22. února nenechaly ujít netradiční komentované prohlídky, které se konaly  v rámci Mezinárodního dne průvodců pod záštitou radního Pardubického kraje René  Živného. Celkem litomyšlské informační centrum uspořádalo dvě a byly pro všechny zdarma. Na letošní poznávací vycházky po místních pamětihodnostech dorazilo celkem sto návštěvníků. Ti při komentované prohlídce obdivovali dobře známé krásy historického centra, dostali se však i do běžně nepřístupných míst, například do nově zrekonstruovaného měšťanského domu na Smetanově náměstí 42 s malovanými stropy a vystavenými vykopávkami nalezenými při rekonstrukci domu. Dalším zastavením byla mimo jiné piaristická knihovna, největším lákadlem se pak bezesporu stala návštěva sklepení v piaristické koleji. Zájemci si tam mohli i detailně prohlédnout nejstarší dochovanou dřevěnou studnu na světě, která se zde nyní  pod odborným dohledem restauruje.

„Chci moc poděkovat naší skvělé průvodkyni Ince Píchalové, majitelce domu č.p. 42 paní Krejsové a Fakultě restaurování Univerzity Pardubice, za to, že nám v sobotu otevřeli své dveře, a v neposlední řadě také účastníkům prohlídky. Od účastníků máme pozitivní ohlasy a budeme se snažit jim i za rok ukázat Litomyšl známou i neznámou, aby si na své přišli milovníci historie, umění a architektury,“ uvedla k letošnímu ročníku Blanka Brýdlová, vedoucí IC Litomyšl.

litomysl4

Litomysl3