V sobotu 22. února 2020 proběhly za velké pozornosti široké jihlavské veřejnosti oslavy Mezinárodního dne průvodců, ke kterým se naše vysoká škola díky pracovníkům Katedry cestovního ruchu již po čtvrté úspěšně připojila.

Akci pořádáme ve spolupráci s Asociací průvodců ČR a Statutárním městem Jihlava.

Téměř 200 zájemců se zúčastnilo tří komentovaných prohlídek Vysoké školy polytechnické Jihlava zaměřených převážně na zrekonstruované severní křídlo hlavní budovy. Veliké pozornosti se těšilo také nově postavené moderní výukové centrum s posluchárnou pro 340 osob.

Na prohlídku naší vysoké školy navazovaly bezplatné komentované prohlídky historického centra Jihlavy s možností návštěvy např. Brány Matky Boží, Domu Gustava Mahlera, nebo jihlavské radnice.

Samotný Mezinárodní den průvodců připadá na 21. února. V tento den vznikla v roce 1985 Světová federace turistických průvodců (WFTGA). U nás i v zahraničí se v rámci oslav konají nejrůznější akce, zpravidla bezplatné, organizované průvodci cestovního ruchu. Do projektu se zapojují města napříč kontinenty, včetně 15 měst z naší republiky.

Naše vysoká škola se k oslavám připojuje od roku 2017. Prohlídky proběhly v 10:00, 12:00 a 14:00 hodin a sraz účastníků byl vždy ve vstupní hale VŠPJ. Prohlídka od 10 hodin byla určena především pro rodiny s dětmi a trvala přibližně 1,5 hodiny. Trasa vedla z VŠPJ - Park Gustava Mahlera - Brána Matky Boží (včetně výstupu na bránu) - kostel Nanebezvetí Panny Marie - městské opevnění - kostel sv. Jakuba Většího - Masarykovo náměstí. Prohlídka od 14 hodin měla obdobnou trasu jako předchozí prohlídka. Místo návštěvy Brány Matky Boží měli předem nahlášení účastníci možnost navštívit jihlavskou radnici a Dům Gustava Mahlera. Prohlídka od 12 hodin byla určena pro zájemce o podrobný výklad o dějinách kultury a trvala zhruba 3 hodiny. Trasa vedla opět z VŠPJ - kostel sv. Ducha - Park Gustava Mahlera - Brána Matky Boží - městské opevnění - kostel Nanebezvetí Panny Marie - kostel sv. Jakuba Většího - Masarykovo náměstí - kostel Povýšení Sv. Kříže - jihlavský krytý dvůr - Dům Gustava Mahlera.

odkaz na článek i s fotografiemi z akce naleznete zde:

« MEZINÁRODNÍ DEN PRŮVODCŮ 2020