Průvodci jsou pátý měsíc bez práce - Tisková zpráva

S koncem letních prázdnin očekáváme pokles domácího cestovního ruchu a propad i tak velmi slabé
poptávky po průvodcovských službách. Omezení cestování ve světě i v Evropě zastavilo tradiční zájem
zahraničních turistů o Českou republiku.Návštěvnost již půl roku setrvává na historickém minimu.

Čeští  průvodci jsou schopni poskytovat služby ve 35 cizích jazycích. Hlavními odběrateli jejich služeb jsou  tuzemské i zahraniční skupinové zájezdy, návštěvníci festivalů, kongresů a veletrhů, školy či individuální   návštěvníci. V letošním létě jsou jedinými zákazníky jednotlivci a rodiny z tuzemska
a z okolních států, kteří přinášejí jen asi 10 % obvyklých zakázek.

Většina průvodců je bez práce.   Delegáti cestovních kanceláří a vedoucí zahraničních zájezdů jsou na tom stejně.
Získat potřebnou odbornou a zejména jazykovou erudici pro práci s turisty trvá řadu let.

Česko v posledních desetiletích systematicky podporovalo zvýšení odborné kvalifikace a konkurence-schopnost našich služeb cestovního ruchu z evropských dotací a státního rozpočtu. O to bolestnější je nezájem vlády o čtyři a půl tisíce kvalifikovaných českých průvodců po 8. červnu.

Situace cestovního ruchu v okolních státech není lepší. Polsko, Slovensko, Rakousko i Německo však zvolily jiný přístup. OSVČ a mikropodniky, průkazně zasažené současnou krizí, podpoří minimálně dokonce září. Slovensko chce předejít odlivu kvalifikovaných sil z cestovního ruchu a připravuje už  prodloužení podpory do konce letošního roku.

Koncem srpna skončí pro OSVČ odklad záloh na sociální a zdravotní pojištění. Od září budou nuceni
přerušit živnostenskou činnost, neboť z letošní sezony nenašetřili ani na minimální odvody. Období
letních prázdnin pomalu končí a s ním zřejmě skončí i průvodci. Za stávajících podmínek se pokračovat nedá a příští turistická sezona je ještě daleko.

Zástupci průvodců jsou připraveni k okamžitému přímému jednání s vládou České republiky.

Praha 7. 8. 2020

celou zprávu si můžete stáhnout zde:

TZ _patymesic (313.pdf)

YouTube icon Facebook icon